MUARA SUNGAI SONGSANG

Sekitar Tahun 1780an, Penduduk dari sekitar Kg Berhala Gantang telah meneroka Sungai Semantan untuk mencari bijih timah, emas dan hasil hutan dengan memudiki Sungai Semantan. Selain mencari hasil, penduduk juga telah membuka perkampungan di tebing sungai seperti Kg Songsang, Kg Gantok, Kg Sg Dingin, Kg Chatin hingga ke Kg Janda Baik....

SELAMAT DATANG

Pengunjung laman blog dialu alukan untuk menyumbang berita dan pendapat untuk kebaikan bersama..

MADAH BULANAN

" ILTIZAM UNTUK KEMAKMURAN MUKIM"

Cari Blog Ini

Madah Januari 2011 : " Gagal Merancang Bermakna Merancang Untuk Gagal.."

Selasa, 18 Januari 2011

MASJID LAMA KG RAJA ( KG SONGSANG )Masjid ini dipercayai telah dibina sekitar tahun 1910 dan pernah terlibat dalam banjir besar 1926. Pembinaan masjid ini yang bersebelahan dengan Muara Sungai Songsang adalah untuk kemudahan penduduk Kampung Songsang dan penduduk sekitar untuk mendirikan solat berjemaah dan lain lain maksud.

Masjid yang dibina dari kayu papan yang dibuat khas oleh kariah dipercayai tidak menggunakan paku dan dengan struktur yang teguh ianya dapat bertahan dari ancaman banjir dan kesan perperangan.

Semasa Perang Dunia ke-2, zaman pendudukan Jepun ke Tanah Melayu, DYMM Sultan Abu Bakar bersama kerabat terdekat telah bersemayam di Kampung Songsang dengan mendiami sebuah rumah bersebelahan masjid ini. Masjid ini selain dijadikan tempat beribadat, juga dibina kubu perlindungan dibawah binaan masjid ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan